На 6 февруари се отбелязва Денят на саамите - народа на Лапландия.

...
На 6 февруари се отбелязва Денят на саамите - народа на Лапландия.
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на саамите - народа на Лапландия

На 6 февруари се отбелязва  Денят на саамите  - народа на Лапландия. Те са радикално население на северната част на Скандинавския полуостров и наброяват от 75 000 до 100 000 души. Саапми, региона, населявана от тази общественост, включва територии на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.

На 6 февруари през 1917 година в норвежкия град Тронхайм се е състояло първото саамско заседание, когато норвежките и шведските саами са се обединили макар съществуващите държавни граници за решение на общите им проблеми. Решението за празнуването на този ден е взето през 1992 г. на 15-та конференция на Съюза на саамите, който сплотява представители на тази националност по цялата територия на Скандинавия и Колския полуостров /Русия/. Празникът се отбелязва в Норвегия, Швеция, Финландия и в Мурманска област на Руската федерация, където плътно живее саамско население.

Саами се отнасят към коренните нации , т.е. към такива народи, които са обитавали своите земи още преди образуването на съществуващите през днешния ден държавни граници и  до идването на преселници от други места.

Традиционно саамите се прехранват с лов на риба и отглеждане на животни, и по-специално развъждане на елени. Любопитен факт е, че четириногите са 10 пъти повече от двуногите. На 100 000 поданици - саами, се падат един милион елени.

Саамите приказват езици, които носят общото название " саами " и спадат към угрофинската езикова група. Описани са 10 разнообразни езика саами, разграничени на западни и източни групи. Повечето от днешните саами приказват езика северен саами.

Векове наред езиците саами са били подложени на асимилация от страна на преобладаващите групи в северните общества. Сега обаче обстановката се трансформира и саамите имат от ден на ден езикови права, в това число и да учат майчиния си език в учебно заведение, да го употребяват пред локалните управляващи в някои общини както и да го употребяват в районни медии. Например езиците саами имат офицален статут в четири финландски общини - Енонтекьо, Соданкюля, Утсьоки и Инари, като в последната и трите локални разновидността на саами - северен саами, инари саами и сколт саами, са публични за администрацията на общината.

Саамите имат друга национална еднаквост от прилежащите нации и национални атрибути - байрак и химн, а правата им се представлят и пазят от изборни представителни органи на културно самоуправление - Саамските парламенти, в страните, в които живеят. 

Националният байрак на саамите е утвърден като подобен през 1986 година на Конференцията на северните саами. Той има четири цвята (червен, наследник, зелен и жълт) - цветовете на  гакти - обичайния саамски костюм, а кръгът изобразява формата на саамската тамбура и символизира слънцето и луната.

Националният химн на саамите е песента Sámi soga lávlla ( " Песен на саамския народ ", или безусловно " Песен на саамския жанр " ), написана от композитора Арне Сьорли по едноименното стихотворение на норвежкия преподавател и политически деятел Исак Саба. През 1986 година на Саамската конференция стихотворението е признато за народен саамски химн, а през 1992 година на следващата Саамска конференция е била утвърдена и музиката на химна.

Традиционната дреха на саамите е приспособена на първо време за продължителното престояване навън, което е обвързвано с обичайния им метод на полуномадски метод на живот.

Лапландия  (на северносаамски: Sápmi) е историко-географска област в Северна Европа, включваща териториите, обичайно населявани от етническата група саами. Родината им, се е ширнала през Северна Норвегия, Швеция, Финландия и Русия и е разграничена сред тези страни, като саамите съставляват едвам 5% от популацията. Площта на Лапландия е към 390 000 кв. км, а населението - към 2 милиона души.

Според легендата Дядо Коледа живее в Лапландия (или на Северния полюс).

Любопитен факт е, че в Лапландия е открит най-големия % хора с кръвна група АБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР